"Wellbeing a spánok: Cesta k zdravému životu"

05-09-2024

Čo je wellbeing a ako ho dosiahnuť pomocou kvalitného spánku? To sa dozviete v našom článku.

"Wellbeing a spánok: Cesta k zdravému životu"

Keď sa povie "wellbeing", mnohí z nás si možno predstavia ľudí, ktorí sedia v lotosovom sede obklopení zenovou záhradou a osvetlení zlatými lúčmi zapadajúceho slnka. Realita je však oveľa prozaickejšia. Wellbeing nie je len o meditácii, ale o celkovom fyzickom, duševnom a sociálnom zdraví, ktoré nás sprevádza každý deň. A jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú naše zdravie a pohodu, je spánok. 

Žena v posteli prikrytá bielou perinou

Čo je to wellbeing?

Wellbeing je pojem, ktorý zahŕňa viacero aspektov nášho života. Fyzické zdravie je samozrejme jeho základom, ale wellbeing zasahuje aj do oblasti duševného a psychického zdravia, sociálnych vzťahov a dokonca aj kognitívnych funkcií, teda toho, ako nám to myslí. 

Práve preto sa dostávame k otázke kvalitného spánku, ktorý ovplyvňuje všetky tieto aspekty. Jeho dlhodobý nedostatok môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka či depresie. Naopak, pravidelný a kvalitný spánok je ako zázračná pilulka, ktorá podporuje naše fyzické i psychické zdravie, posilňuje sociálne väzby a zlepšuje kognitívne funkcie.

Žltá sviečka na posteli s paplónom a vankúšom.

 

Prečo je spánok dôležitý?

Spánok je v podstate reset pre náš organizmus. Počas spánku dochádza k regenerácii buniek, uvoľňovaniu hormónov a celkovej obnove tela. Je to čas, kedy náš mozog spracováva informácie získané počas dňa, triedi ich a ukladá do dlhodobej pamäte. Nedostatok spánku narúša tieto procesy, čo môže viesť k zhoršeniu kognitívnych funkcií, zníženiu imunity a zvýšeniu rizika rôznych ochorení, čomu sa všetci chceme vyhnúť. 

Spánok však nie je len o počte hodín strávených pod perinou. Jeho kvalita hrá rovnako dôležitú, ak nie ešte dôležitejšiu, úlohu. A práve tu prichádza na scénu posteľ, ako základný faktor pre dosiahnutie kvalitného spánku a teda aj celkového wellbeingu.

Ako zlepšiť spánok a tým aj wellbeing?

Ak sa chcete ráno prebúdzať s úsmevom na tvári a dostatočne nabitý energiou, mali by ste sa zamerať na niekoľko hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu vášho spánku. 

Úplným základom kvalitného spánku je pravidelný spánkový režim. Vieme, že v dnešnom uponáhľanom svete, je náročné dodržiavať hocijakú rutinu, ale ak je to čo i len trochu možné, snažte sa chodiť spať a vstávať v rovnakom čase, dokonca aj cez víkendy. Vaše telo si vytvorí prirodzený rytmus, ktorý mu umožní efektívnejšie odpočívať.

Relaxačná spánková rutina je ďalším dôležitým faktorom. Pred spaním sa vyhnite stimulantom ako je kofeín, silné čaje, ťažké jedlá alebo aj obrazovky elektronických zariadení. Namiesto toho sa sústreďte na upokojujúce aktivity, ako je čítanie knihy, meditácia alebo teplý kúpeľ.

Rovnako dôležité je aj vhodné prostredie na spánok. Tma, ticho a optimálna teplota v spálni môžu výrazne ovplyvniť kvalitu vášho spánku. A samozrejme, nemôžeme zabudnúť na to najdôležitejšie –výber postele a matracu. 

Faktory ovplyvňujúce wellbeing a kvalitný spánok.

Prečo je správny výber postele taký dôležitý?

Výber postele je často podceňovaný, no práve posteľ je tým miestom, kde strávime tretinu svojho života. Nejde len o to, aby posteľ v spálni vyzerala dobre, ale aby bola funkčná a poskytovala maximálny komfort. Správne zvolená posteľ môže zlepšiť nielen váš spánok, ale aj celkové fyzické zdravie. Pozrime sa preto na niektoré z vlastností, ktoré by mala vaša posteľ spĺňať. 

Veľkosť postele

Jedným z prvých krokov pri výbere postele je jej veľkosť. Ak ste zvyknutí spať sami, postačí vám jednolôžko. Ak však zdieľate posteľ s partnerom, mali by ste zvoliť manželskú posteľ. Pri výbere veľkosti je dôležité zohľadniť nielen počet ľudí, ktorí budú posteľ používať, ale aj ich výšku a individuálne potreby. Ak je to možné, matrac by mal byť o približne 20 cm dlhší ako je výška osoby, ktorá ho bude využívať.

Ak ste vyšší alebo máte radi veľa priestoru, možno by ste si mali vybrať väčšiu posteľ, ako napríklad maxi posteľ v rozmere až 200x220 cm. Populárnym trendom sú v poslednej dobe aj veľké boxspring postele, zvané aj kontinentálne alebo americké postele, ktoré majú nielen luxusný vzhľad, ale poskytujú aj mimoriadny komfort. Ide o typ postele, ktorá sa skladá z niekoľkých vrstiev, čím vytvára vysoký a robustný lôžkový systém.

Základom boxspring postele je pružinový box, ktorý tvorí spodnú časť postele a slúži ako oporná základňa pre matrac. Tento box je zvyčajne vyrobený z pevného rámu obaleného textilným poťahom a obsahuje pružiny, ktoré poskytujú dodatočnú oporu a komfort. Na vrchu matraca sa často nachádza ešte jedna vrstva – topper, tenká vrstva matraca, ktorá zvyšuje komfort a prispôsobivosť postele. Tieto postele bývajú spravidla vyššie čo je ideálne pre starších ľudí alebo pre tých, ktorí majú problémy so vstávaním.

Žltá americká boxspring posteľ v hnedej spálni.

 

Typ matraca

Keď už máte vybraný rozmer a typ postele, prichádza na rad voľba matraca. Matrac je vôbec najdôležitejšou časťou postele a najviac ovplyvňuje kvalitu vášho spánku. Pri jeho výbere je dôležité zohľadniť vaše individuálne potreby a preferencie. Ak radi spíte na boku, možno by ste mali zvážiť mäkší matrac, ktorý lepšie podporí vaše boky a ramená. Naopak, ak spíte na chrbte, tvrdší matrac môže byť pre vás vhodnejší, pretože poskytuje lepšiu oporu pre chrbticu.

Matrace s pamäťovou penou sú obľúbené pre svoju schopnosť prispôsobiť sa tvaru tela, zatiaľ čo latexové matrace sú známe svojou trvanlivosťou a odolnosťou voči roztočom. Pružinové matrace ponúkajú tradičný pocit a sú ideálne pre tých, ktorí preferujú pevnejšie spanie. Výber matraca by mal byť teda prispôsobený tomu, ako spíte a akú oporu potrebujete.

Vysoký matrac na hnedej čalúnenej posteli.

 

Tvrdosť matraca

Tvrdosť matraca je ďalším dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu vášho spánku. Tvrdý matrac môže poskytnúť lepšiu oporu pre ľudí s vyššou hmotnosťou alebo pre tých, ktorí spia na chrbte. Na druhej strane, mäkký matrac môže byť pohodlnejší pre ľudí, ktorí spia na boku, pretože lepšie podporuje prirodzené zakrivenie chrbtice.

Pri výbere tvrdosti matraca je dôležité zohľadniť aj váš zdravotný stav. Ak trpíte bolesťami chrbta, mali by ste zvážiť tvrdší matrac, ktorý poskytuje dostatočnú oporu. Pre tých, ktorí preferujú pocit „zaborenia sa“, môže byť stredne mäkký alebo mäkký matrac ideálnou voľbou.

Skúšanie tvrdosti matraca rukou.

 

Rošt postele

Rošt postele je často prehliadaný, no práve on má zásadný vplyv na pohodlie a kvalitu spánku. Existujú rôzne typy roštov, z ktorých si môžete vybrať.  Elektrické polohovateľné rošty umožňujú polohovanie pomocou elektromotora, čo môže byť mimoriadne pohodlné pre ľudí s obmedzenou pohyblivosťou alebo tých, ktorí radi čítajú či sledujú televíziu v posteli.

Mechanické polohovateľné rošty sú jednoduchšou, no stále účinnou alternatívou. Prispôsobenie roštu tvaru tela zlepšuje pohodlie a podporuje kvalitný spánok. Lamelové rošty sa prispôsobujú tvaru matraca a tela, čo zvyšuje komfort a podporu. Pevné rošty sú zas ideálne pre ľudí, ktorí preferujú tvrdšie spanie alebo majú pevný matrac.

Výška rámu postele

Výška rámu postele ovplyvňuje, ako ľahko sa do postele dostanete a ako sa z nej vstáva. Vyššie rámy môžu byť vhodné pre starších ľudí alebo pre tých, ktorí majú problémy s mobilitou, pretože uľahčujú vstávanie a sadanie do postele. Nižšie postele, na druhej strane, môžu vyhovovať tým, ktorí preferujú moderný, minimalistický vzhľad alebo majú nižšie stropy. Výber správnej výšky rámu teda závisí nielen od vášho vkusu, ale aj od vašich fyzických daností a pohodlia.

Vysoká kontinentálna posteľ s prikrývkou.

 

Ako posteľ ovplyvňuje wellbeing?

Kvalitný spánok priamo prispieva k zlepšeniu fyzického zdravia, znižuje stres a podporuje duševnú pohodu. Posteľ, ktorá je pohodlná a prispôsobená vašim potrebám, vám môže pomôcť dosiahnuť hlboký a nerušený spánok. To zase vedie k lepšej regenerácii tela a mysle, čo vám umožní prežívať každý deň s väčšou energiou, zníženým stresom a pozitívnejším prístupom k životu.

Keď sa cítime oddýchnutí a plní energie, máme lepšiu náladu, lepšie zvládame výzvy a sme schopní efektívnejšie komunikovať s ostatnými. Kvalitný spánok zlepšuje našu schopnosť sústrediť sa, učíme sa rýchlejšie a dokážeme lepšie riešiť problémy. Tým, že si zabezpečíme kvalitnú posteľ, investujeme teda nielen do svojho spánku, ale aj do celkového zlepšenia kvality života.

Ružová čalúnená posteľ s paplónom a vankúšmi.

 

Investícia do kvalitnej postele a matraca

Investícia do kvalitnej postele a matraca sa vám vráti v podobe lepšieho spánku, zvýšenej energie a celkového zlepšenia wellbeingu. Aj keď sa môže zdať, že kvalitná posteľ a matrac sú drahé, je dôležité uvedomiť si, že ich budete používať každý deň po mnoho rokov. Lacný matrac, ktorý sa rýchlo preleží alebo posteľ, ktorá vŕzga a neponúka dostatočnú oporu, môže časom viesť k problémom so spánkom, čo sa prejaví na vašom zdraví a každodennom živote.

Pamätajte si, že posteľ nie je len miestom, kde spíte. Je to priestor, kde môžete relaxovať, čítať knihu, sledovať film alebo si jednoducho oddýchnuť po náročnom dni. Preto je dôležité, aby bola posteľ nielen pohodlná, ale aj esteticky príjemná a vytvárala príjemnú atmosféru vo vašej spálni.

Správny výber postele je kľúčovým faktorom pre dosiahnutie kvalitného spánku a celkového wellbeingu. Kvalitný spánok je základom fyzického a duševného zdravia, a preto by sme nemali podceňovať význam výberu správnej postele, matraca a roštu. Zohľadnenie vašich individuálnych potrieb, preferencií a zdravotného stavu pri výbere postele vám môže pomôcť dosiahnuť hlboký a regenerujúci spánok, ktorý podporí vaše celkové zdravie a pohodu.

Nezabúdajte, že posteľ je investícia do vašej budúcnosti. Či už preferujete veľkú boxspring posteľ, mäkký penový matrac, alebo polohovateľný rošt, dôležité je, aby ste sa v posteli cítili pohodlne a oddýchnuto. Pretože nakoniec, kvalitný spánok je tým najlepším darčekom, ktorý si môžete dopriať – a správna posteľ je kľúčom k tomuto daru.

Späť na výpis článkov

Prihlásenie

Zabudnuté heslo (obnovenie hesla)
Nemáte účet? Registrujte sa